sunnuntai 22. marraskuuta 2009

Yhdysvaltain terveydenhuoltouudistus

Yhdysvalloissa presidentti Barack Obama yrittää saada läpi kansakunnan tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia lisäävän terveydenhuoltopaketin, jossa pyritään saamaan Yhdysvaltain kansalaisista terveydenhoitovakuutuksia vailla olevaa väestönosaa paremmin julkisen terveydenhuollon piiriin. Uudistus on kallis, mutta sen tärkeyden ymmärtää, kun ottaa huomioon, että se, mihin suuntaan nyt Yhdysvalloissa ollaan menossa, on ollut itsestäänselvyys jo kauan mm. useimmissa EU-maissa, mukaanlukien Suomessa, ja EU:n ulkopuolelta Kanadassa ja Australiassa. Äänestyksestä odotetaan tiukkaa ja on suuria riskejä, ettei ehdotus mene läpi budjettisyistä.

Edellä mainittu toimii Suomelle siinä mielessä varoittavana ja opettavana esimerkkinä, että nousukausilla ja korkeasuhdanteiden aikoina tulisi olla erityisen huolellinen siitä, että tärkeimpiä sosiaaliturvan uudistuksia viedään läpi. Jos arvokkaat nousukaudet käytetään väärin holtittomiin veronkevennyksiin ja taloutta ylikuumentaviin toimenpiteisiin, niin seurauksia on entistä hankalampi perata matalasuhdanteissa.

Jälkiviisaasti olisi Yhdysvalloissa ollut helpompi ja käytännöllisempi, jos presidentti George Bush nuorempi olisi vienyt nyt esitetyn uudistuksen läpi omalla arvovallallaan jo I kaudellaan.

Ei kommentteja: