Viikonloppu on sitten koittanut työviikon jälkeen. Hienoa, että nyt on muutama päivä aikaa rentoutua. Tosin näyttää siltä, että uutis- ja poliittisella rintamalla ei aika pysähdy koskaan.
Nyt on EK (Elinkeinoelämän keskusliitto) jälleen "ärähtänyt" ja vaatinut "toista korkeakoulututkintoa" maksulliseksi. Tarkoittaako tämä toista maisteritasoista yliopistotutkintoa vaiko jopa maisterintutkintoa AMK-tutkinnon jälkeen? Tätä on moni pohtinut, sillä jälkimmäinen tarkoittaisi "väärin valinneen" tai yhden pääsykoe-epäonnistumisen vuoksi toiseen opiskelupaikkaan väliaikaisesti menneen opiskelijan pahaa ahdinkoa. Jos hän esimerkiksi ammatissaan havaitsisi, että pätevöitymisen vuoksi olisi parempi suorittaa ylempi korkeakoulututkinto, niin silloin hän on vaikeuksissa, jos ei kykene sitä lukukausimaksuitta saamaan. (On otettava myös huomioon, että jo täysaikaisen opiskelun aiheuttama vähäisempi palkkatyö tekee hallaa rahatilanteelle.) Toinen kysymys koskee tohtorinopintoja. Ovatko ne tulossa maksulliksi, vaikka jatkotutkinnot tunnetusti ovat muutenkin "opintorahattomia" ja vaativat sivutyön tai matalapalkkaisen tutkijakoulupaikan.
Tässä on ilmeisesti se sama vanha tarkoitus, mikä aikaisemmin - kaikkia yliopisto-opintoja yritetään vaihe vaiheelta saada maksullisiksi ja rajata niiden piiriin vain ne, joiden vanhemmilla on varaa kustantaa tällainen opiskelu. On varsin selvää, ettei etenkään pidempiä opiskeluita ole mahdollisuus lainarahoin rahoittaa ilman taloudellista katastrofia. Opintolainalla ei ole kiinteää panttia kuten asuntolainalla.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti