tiistai 17. kesäkuuta 2008

Opiskelijan asemaa ei saa enää heikentää

Vaikka asia onkin (onneksi) lakannut minua suoranaisesti koskemasta, pidän harmillisena sellaista kehitystä, että opiskelijan taloudellista asemaa jatkuvasti huononnetaan. Opintorahan 15% korotus on sellaisenaan riittämätön toimenpide, sillä elinkustannukset ovat nousseet jyrkästi ja yhä enenevässä määrin mm. VR ja liikennelaitokset purkavat ja vähentävät opiskelija-alennuksia ja supistavat niiden kattavuutta. Samoin yliopistojen säätiöittämishankkeisiin liittyy paljon ongelmia, ja keskustelua on ollut runsaasti rahojen riittävyydestä.

Jotkut talousalan asiantuntijat ovat menneet suoraan sanomaan julki tavoitteensa, jonka pelkään luisuvan myös yleiseksi valtionhallinnon tavoitteeksi, ellei ajoissa ja äänekkäästi tehdä selväksi, että suomalainen maksuton korkeakoulutus on rikkaus ja mahdollistaa paremmin tasa-arvon vanhempien varallisuustaustasta riippumatta. Viittaan tässä mm. seuraavaan KTT Vesa Puttosen artikkeliin:

jossa hän häpeilemättä kannattaa amerikkalaistyyppistä lukukausimaksujärjestelmää. En hyväksy myöskään kahta muutakaan hänen pointtiaan, ensinnäkään opiskelijoiden näkemistä pelkästään asiakkaina. Opiskelijat ovat yliopistoyhteisön jäseniä ja osallistuvat omalla panoksellaan toimintaan. Monet heistä toimivat lisäksi sivutoimisesti laskuharjoitusassistentteina, mikä on oivallinen tapa saada sivutuloja, syventää omaa oppimista, luoda kontaktipintaa eri vuosikurssien välillä ja saada kosketus yliopiston henkilökunnan maailmaan. Toiseksi iäkkäänäkin suoritetut tohtorintutkinnot voivat olla tieteellisesti hyvin arvokkaita ja perustua pitkän ammattiuran aikana hankittuun tietotaitoon ja kokemukseen. Päinvastoin pitäisin halveksuttavana sitä, että kompromettaisiin laatu pakottamalla vaativat väitöskirjat tehtäväksi pikavauhtia, vaikka väitöskirjakelpoista materiaalia ei lyhyessä ajassa kasaan saisi.

Kuten aiemmin esitin, parempia tuloksia saadaan supistamalla ylisuurta sisäänottoa, pitämällä sisäänotto kuitenkin tiukasti kiinni pääsykoetuloksissa eikä rahakysymyksissä ja kehittämällä opintotuki TKY:n kannanoton mukaisesti suoritepainotteiseksi!

Ei kommentteja: