maanantai 30. kesäkuuta 2008

Koululaisten oikeus vapaa-aikoihin

Uusi työviikko on sitten alkanut, vaikka monilla nyt loma onkin. Vaikka monilla työpaikoilla onkin hiljaisempaa, niin kuitenkin jotkut ovat aina töissä ja liike-elämän rattaat pyörivät omalla tahdillaan lomakuukausinakin.

Aina silloin tällöin herää keskustelu parhaista loma-ajankohdista, etenkin koululaisten osalta. Jotkut kannattavat koululaisten kesäloman siirtämistä myöhäisemmäksi, alkamaan vasta juhannuksesta tai heinäkuun alusta ja jotkut ovat tuoneet julki radikaalimman tavoitteen näiden loma-aikojen lyhentämisestä kaiken kaikkiaan. Sellainen vaatimus ei kylläkään voi millään lähteä ainakaan lapsen edusta käsin.

Todellisena motiivina on se, että vanhempien loma-ajat eivät yleensä riitä kattamaan kaikkia koululaisten loma-aikoja ja halutaan, että lapsilla olisi joku paikka, jossa heistä pidetään päiväsaikaan huolta vanhempien ollessa töissä. Tämä on vielä aivan ylevä tavoite, mutta olisi väärin täyttää tätä tarvetta pakottamalla lapset kesällä kouluun tai venyttää heidän koulupäiviään jo alaluokilta 7-8-tuntisiksi "eheytetyiksi koulupäiviksi", joiden välissä on oppituntien välillä pitkä ruokatauko, lepoa ja harrastustoimintaa. Olennaista on se, että koulu on lasten työtä eikä laitosrangaistus ja harrastustoiminnan ja täytetoiminnan on oltava vapaaehtoista.

Näinollen oikea ratkaisu on ratkaista alaluokkalaisten "pitkien iltapäivien" ongelma, samoin kuin koululaisten loma-aikojen ongelma niin, että päivähoitoa ja harrastetoimintaa tarjotaan niille, joiden osalta siihen on tarve, eikä pakoteta kaikkia tässä asiassa samaan muottiin.

Ei kommentteja: