tiistai 17. kesäkuuta 2008

Juhannus on tulossa

Juhannus on hieno keskikesän juhla, jota mm. muinaissuomalaiset, samoin kuin viikingit ja keltit juhlivat vuoden valoisimman ajan ja kesäpäivänseisauksen kunniaksi. Silloin on viimeistään pohjoinen luonto herännyt kesän kukoistukseensa. Myös kristilliset kirkot juhlivat juhannusta Herran edelläkävijän, Johannes Kastajan, juhlapäivänä. Arvostan itse, samoin kuin useimmat suomalaiset, juhannuksen juhlintaa järven rannalla maaseudun helmassa, jolloin kokko syttyy ja sukulaiset ja tutut kokoontuvat grillinuotion äärelle. Vesikin on joskus niin lämmintä, että saunasta voi mennä uimaan.

Tämän vuoden juhannuksen alla on kuitenkin synkkiä pilviä edessä, sillä jos kuljetusalan protesti pääsee käyntiin, niin juhannusliikenteestä torstaina ei välttämättä tule mitään. Tilanne on harmillinen niille, jotka tuolloin yrittävät vapaa-ajanviettoon eivätkä ole päässeet lähtemään esimerkiksi jo keskiviikkona.

Oma mielipiteeni ja kannanottoni kuorma-autoyhtiöille ja kuljettajille on - antakaa ihmisten nauttia juhannuksesta älkääkä tärvelkö omia sympatioitanne sillä, että pilaisitte ihmisten arvokkaan suvijuhlan. Polttoaineiden hinnannousu on todellinen ongelma, samoin kuorma-autonkuljettajien työolot, mutta asiaan voi vaikuttaa järkevämmin. Polttoainekustannukset kannattaa ja pitääkin siirtää eteenpäin tukku- ja kuluttajahintoihin, samoin työoloihin voi reagoida niin, että kieltäytyy laittomista määräyksistä jättää lepotauot pitämättä ja antaa kuorman mieluummin myöhästyä muutaman tunnin kuin vaarantaa liikennettä väsyneenä ajaessa. Sellainen "protestointi" on herrasmiesmäisempää.

Ja vielä yksi asia, meni juhannuksen alku niin tai näin, uiminen ja veneily selvin päin, uiminen vain rannan lähellä ja veneeseen aina pelastusliivit kunnolla päälle. Katsokaa myös, etteivät pikkulapset pääse yksin laiturille. Silloin ei suurin riemu vaihdu äkkiä suurimmaksi suruksi!

Ei kommentteja: