maanantai 14. heinäkuuta 2008

Ei Venäjän-Saksan kaasuputkea

Kokoomuksen entinen puheenjohtaja Ville Itälä on mennyt kommentoimaan Verkkouutisille sellaista, mitä nykyinen Kokoomuksen johto, samoin kuin hallituskin saattaa joutua paikkailemaan. Hänen mielestään Venäjän Viipurista Saksaan Itämerta pitkin vedettävä kaasuputki pitäisi ns. "koplata ympäristökysymyksiin". Olen tässä asiassa eri mieltä. Suomen pitäisi ottaa sama linja kuin Viro on ottanut ja jota Ruotsi myös tukee, eli ei venäläis-saksalaista kaasuputkea ohi Suomen ja Baltian maiden, etenkin ajatus siitä, että putki pitäisi viedä Suomen talousalueen läpi, on puistattava.

Maakaasun ja öljyn myynti on suurvaltapolitiikkaa ja tällaisesta putkesta on kaksi haitallista seurausta:

  • Venäjä saa tekosyyn lisätä sotilaallista läsnäoloaan Suomenlahdella, esim. sijoittaa sotalaivoja ja sukellusveneitä varta vasten putken vartiointiin.
  • Se, että putki ohittaa Suomen, Viron, Latvian, Liettuan ja Puolan, sallii Saksan ja Venäjän sopia paremmin keskinäisistä taloudellisista, miksei sotilaallisistakin intresseistä, ilman, että on riski, että välissä oleva maa puuttuu asiaan. Tämä tekee mahdolliseksi mm. katkaista energiantoimitukset Venäjältä ensinmainittuihin, mutta säilyttää ne Saksaan ja siitä länteen.


Suomen olisi liityttävä mahdollisimman pikaisesti NATO:on. Samoin on otettava selvää, mitkä NATO- ja EU-maat ovat niitä, joiden parhaissa intresseissä on se, että Itämeren itärannikon valtiot ovat jatkossakin strategisesti tärkeitä NATO:lle ja EU:lle ja että niiden puolustamisesta ja turvatakuista huolehditaan vaikeissakin oloissa.

Ei kommentteja: