torstai 17. heinäkuuta 2008

Ihmedieetit ovat vaarallista humpuukia

Tänään kehuttiin monissa tiedotusvälineissä Atkinsin vähähiilihydraattista dieettiä eräänä "parhaimmista ja terveellisimmistä" laihdutusdieeteistä. Tämä varsin erikoinen toteamus, kun ottaa huomioon, että kyseinen "ihmedieetti" sallii kuitenkin melkoiset määrät eläinrasvoja sisältäviä tuotteita, on kuitenkin vaikeasti ymmärrettävissä. Laihduttaminen ja terveellisyys ei kulje käsi kädessä pihvi- tai kasslerpaistinautintojen kanssa, vaikka kuinka herkkusuina muuta toivoisimme.

Koko homman pihvi (kirjaimellisesti!) onkin siinä, että "kilpailutetuista" dieeteistä oli rajattu pois kaikki ne dieetit, jotka perustuvat sille ainoalle oikealle lähtökohdalle, eli ylimääräisen energian saannin rajoittamiselle. Jos siis energiansaanti on mitoitettu hieman alakanttiin siihen nähden, mitä elimistö polttaa liikunnalla ryhdistetyssä arkielämässä, niin laihtuminen on joka tapauksessa taattua. Etuna jälkimmäisellä on myös se, että voidaan helpommin sommitella eri ravintoaineiden osuudet ruokaympyrässä kuntoon. Tämä vain vaatisi enemmän kurinalaisuutta kuin "ihmedieetit".

Uskon, että useimmat lääkärit tulevat tyrmäämään "ihmedieettejä" koskevan mainostamisen samoin perustein kuin ei anoreksiaa tai bulimiaakaan haluta ns. "trendikkäinä" suosia. Vähähiilihydraattisissa dieeteissä eräs suurimmista riskeistä liittyy C-vitamiinin vajaukseen, koska monet parhaimmat C-vitamiinilähteet (sitrushedelmät ja tuoremehut) ovat samalla hiilihydraattipitoisia.

Ei kommentteja: