tiistai 22. heinäkuuta 2008

Sinilevän likaama Itämeri

Eilen jäi blogin kirjoittaminen, töissä sitä ei kehdannut ja illalla tein pyöräretken Espoon rantaraitille, samoin kuin perustelin Facebook-profiilia ja vielä ennen keskiyötä tutkin muutaman jutun aiemmin mainitsemastani Rosegarden-MIDI-ohjelmasta.

Rantaraitin varrelle osui luontevasti Matinkylän uimaranta ja sen laituri. Pistäydyin laiturilla, mutta uimaan ei tehnyt mieli. Ei siksi, että vesi olisi liian kylmää ollut, vaan siksi, että se oli todella likaista. Paikoitellen umpivihreää ja välillä veden pinnalla näkyi myös leväklimppejä ja roskaa. Tästä, ja siitä, että pukukopin seinään kiinnitetyn lapun mukaan uimarannan status oli sinilevähavaintojen osalta "punainen", huolimatta jotkut ihmiset viitsivät siellä uiskennella! Heidän täytyy käydä suihkussa todella huolellisesti, jolleivät halua kunnon ihottumaa sieltä. Tässä muutamia kuvia, joista ainoastaan "laiturin reuna"-kuva paljastaa, miten veteen on sekoittunut vihreätä puuroa:







Biologinen tosiasia on, että suurin osa kaikista maailman kasveista on "sinileviä" ja lisäksi evoluution kuluessa alkuperäiset viherkasvit olivat myös näitä. Kun nykyään näemme kasvillisuudessa mäntyjä, kuusia, koivuja, ruusuja ja voikukkia, ne kaikki ovat eräänlaisia pitkälle erikoistuneita sinilevän "erikoistapauksia", jossa vuosimiljoonien kuluessa on tapahtunut erinäistä sopeutumista maaolosuhteisiin. Sinilevän ja kasvien hienoutena on ollut viherhiukkaset ja yhteyttäminen ja tämä on vaikuttanut siihen, että ilmakehässä nykyään on niinkin paljon happea (n. 25%) kuin on, ja että jos metsiä ei liiaksi hakata, niin on mahdollisuudet siihen, että tulevaisuudessakin hiilidioksidi pääsee sitoutumaan takaisin näihin "hiilinieluihin".

Joka tapauksessa, näiden "erikoistumattomampien" ja alkuperäistä muotoaan enemmän muistuttavien sinilevien esiintyminen Itämeressä nykyisen runsaana liittyy liikoihin ravinteisiin, jotka ovat mahdollistaneet niille sinne ekologisen lokeron. Jos tilannetta vertaa vaikka karuihin järviin, niin niissä yksisoluiset sinilevät menestyvät huonommin ja kasvillisuus on erikoistuneempaa. Käytännössä niiden vesi on myös meidän ihmisten tarpeisiimme puhtaampaa.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Onko mummo-vainaa näitä sinun "tosiasioita" kertoillut sinulle?

Oikea tosiasia on, ettei suurin osa kaikista maailman kasveista ole leviä. Levät kun ei ole kasveja. Tosin "käytännöllisistä" syistä monia kasveiksi luokiteltavia juttuja luokitellaan leviksi. Oikeasti levät ovat eliöitä, tosin yhteyttäviä sellaisia.

Eikä ole mitään varmaa tietoa levien osuudesta kasvikunnan kehitykseenkään. Tokihan on selvää, että ns. "levät" ovat kasveja ja ovat alkukantaisia kasveja. Se on sitten kokonaan toinen asia miten oikeat levät ovat sukulaisia kasveille.

Mielenkiintoinen sepitys oli tuo diettijuttu. Jos nyt tietäisit edes mihin koko morkkaamasi dietti perustuu, niin kirjoituksesi voisi olla toisenlainen. Sehän ei ole siinä mielessä mikään "ihme-dietti", jossa rasva vaan palaa nopeammin, vaan dietti, jossa pyritään ns "pika-vara-ravinto" hävittämään ja samaan suoraan rasva palamaan. Eli dietissä on tarkoitus päästä ihan ensin sokerivarannoista eroon ja jatkossa pitää ne poissa. Sokereita ei Atkinsin dietissäkään ole kokonaan tarkoitus välttää. Hedelmiä saa syödä, kunhan pysyy rajoissa.

Mikko N. kirjoitti...

Se kasvillisuuden juttu todellakin on hieman epämääräinen. Jos verrataan kolmea tunnetuinta kuntaa, eli kasveja, eläimiä ja sieniä, niin näistä kasvit ovat nykyisen fylogenetiikan mukaan haarautuneet ensin omalle tielleen ja sienet ja eläimet erikseen vasta myöhemmin. Samaan haaraan kasvien kanssa osuu myös punaleviä, viherlevät luokitellaan sellaisenaan kasveiksi ja sinilevien osalta tilanne on mielenkiintoinen - ne ovat liittyneet kasvikunnan "runkoon" syanobakteereina, jotka ovat muodostaneet symbiooseja ja niiden kaltaiset järjestelmät toimivat viherhiukkasina.

"Atkinsin dieetin" osalta tarkoitan ravitsemusopillisesti epätasapainoisia dieettejä, joissa hiilihydraatteja karsastetaan senkin varjolla, että voitaisiin esim. syödä runsaasti epäterveellisiä tyydyttyneitä rasvoja sisältäviä tuotteita. Esimerkiksi "Atkinsin dieettiä" mainostavassa malliartikkelissa oli jotakin sen tapaista kuin muutama salaatinlehti, ei perunoita, mutta kuitenkin grillipihvi.

Anonyymi kirjoitti...

On sitten hyvä täsmentää mistä puhutaan.

Tuosta dietistä vielä ja grillipihvistä, ettei pihvit ole sinänsä yksikään epäterveellisiä, etenkään grillipihvi. Nehän ovat silkkaa lihaa, eli proteiinia. Tietysti ne voidaan survoa täys kaikenlaista rasvaa ja yleensä juuri hiilihydraatteja täys olevia öljyjä.

Useat dieetit kun ei sinänsä lihaa ole kieltämässä ja yhdessä tuntamassani dietissä, joka on sitten ihan "lääketieteellisesti" laadittu on nimenomaan paljon lihaa surina määrinä, mutta juuri rasvat JA kaikki öljy/sokeri on jätetty pois.

Myöskin nykyaikaisista ravitsemusterapeuteista monet suosii sitten suoranaista laardia kuin margariineja.

...ja niistä levistä. Edelleenkin vaikka jotain sanotaan leväksi, niin se ei tarkoita että se olisi ns, oikea levä.