torstai 3. heinäkuuta 2008

Julkisesta ja yksityisestä taloudesta

Tänään tuli sitten odotettu päätös, että EKP nostaa ohjauskorkoa 0.25%:lla 4.25%:iin. Päätöstä on jonkin verran moitittu siitä, että se lisää velallisten taakkaa ja hidastaa talouskasvua, mutta ymmärrän hyvin keskuspankin johtohenkilöitä, sillä heidän oli pakko tehdä jotakin EU:n alueella kiihtyneelle inflaatiolle. On nimittäin niin, että enemmästäkään rahasta palkoissa ei ole mitään iloa, jos vastaavasti elinkustannukset ovat nousseet saman verran tai enemmän. EKP haluaa, että luottamus euroon toimivana valuuttana säilyy, sillä sen arvon putoaminen herättäisi lopulta myös kysymyksiä, miksi meillä yleensäkään on suurimmassa osassa Eurooppaa yhteisvaluutta.

Velkaongelmat vaativat toisenlaista lääkettä kuin lainarahan surutonta tyrkyttämistä. Olisi pyrittävä siihen, että velkaa myönnettäisiin pääosin vain tarpeeksi suurta panttia tai takausta vastaan ja silloinkin velanottajan maksukyky pitäisi tarkastaa ja katsoa, ettei se veny äärirajoilleen. Tässä mielessä järkeviä velkoja ovat kohtuullisiksi mitoitetut asuntojen tai kiinteän omaisuuden ostoon annetut velat.

Jo selvästi ongelmallisempi on opintolaina, jos sitä nostetaan kovin paljoa ja nopea valmistuminen ja varma työllistyminen hyväpalkkaiseen tehtävään ei ole näköpiirissä. Niissä maissa, joissa ei ole opintorahajärjestelmää, mutta sen sijaan korkeat lukukausimaksut, koituu osalle opiskelijoista opintolainavelkaantumisesta ongelmia vuosikausiksi valmistumisen jälkeenkin.

Hännänhuippuna ovat isot vakuudettomat kulutusluotot tai kiskurikorkoiset pikaluotot. Niiden kanssa on viime vuosina menetelty pitkälti niin, että ne ovat olleet säätelemättömiä ja niitä on myönnetty jo ennestään luotto-ongelmaisille tai maksukyvyttömille henkilöille. Hyvin usein niiden käyttötarkoitukset ovat yökerholaskujen maksaminen tai Internetin uhkapelisivustot. On sanomattakin selvää, että tämä tulee näkymään, paitsi asianomaisten itsensä, myös heidän perheidensä hätänä ja kärsimyksenä ja saattaa vaatia kallistakin sosiaalitoimen väliintuloa. Halvempaa olisi, jos hallitus laittaisi mahdollisimman pian tälle alalle jyrkän sääntelyn.

Ei kommentteja: