perjantai 4. heinäkuuta 2008

Organisoitua DVD:eiden kopiosuojauskeskustelua

Palautin tänään töistä palatessani DVD-levyn (Across the universe) videovuokraamoon ja keskustelin virkailijana olleen nuoren naisen kanssa siitä, miten jotkut DVD-levyt, kuten nyt mainittu, näkyvät huonosti tietokoneella katsottaessa. Hän mainitsi huomanneensa muutamia kertoja saman asian! Tässä tapauksessa kotikoneellani ongelmia tuottivat ogle ja xine-katseluohjelmat, siitäkin huolimatta, että minulla on Helsingin hovioikeuden laittomaksi määrittämä salauksenpurku-libdvdcss-paketti myöskin asennettuna. Lyhyesti, ogle päätyi "Segmentation fault"-virheilmoitukseen ja xine ei tajunnut alkuvalikoista tuon taivaallista vaan hyppäsi jonnekin keskelle elokuvaa ja mikään normaali selaus tai kelaus ei onnistunut.

Testailin sitten eri katseluohjelmia, ja onneksi sentään VLC suostui levyn oikealla tavalla avaamaan.

Elokuva-ala on hyvin merkittävä tulonlähde niin Amerikassa kuin Euroopassakin ja on hämmästyttävää, miten lähes kaikin mahdollisin tavoin, DVD-soitinten aluekoodisuojauksin, levyn tiedostorakenteen varioinnin, salausalgoritmien ja lainsäädännöllisen lobbauksen, keinoin pyritään tekemään mahdollisimman hankalaksi itse tuotteen katselu ja normaali käyttö nykyään hyvin tavallisissa Linux-asennuksen sisältävissä kotikoneissa. Kopiointia ei sen sijaan ole osattu estää ensinkään, niin paljon on sen alan ammattilaisia, siihen erikoistuneita organisoituja ryhmiä, samoin kuin elokuvastudioiden "viideskolonnalaisia" valmiina vuotamaan myös kopioita ennen julkaisuakaan, samoin kuin monia vertaisverkkojärjestelmiä.

Jos lailliset keinot ovat hyvin vähissä, niin sitä huonommin voi olettaa ihmisten lakia noudattavan. Aikaisempi esimerkki samasta asiasta olivat tapaukset, joissa CD-levyn piraattikopiot olivat parempilaatuisia kuin alkuperäiset siksi, että ensinmainitut noudattivat musiikki-CD-levyjen standardia eivätkä sisältäneet mm. tahallisia kappalelistan virheitä, joita niitäkin "suojaustekniikkana" tavattiin käyttää.

Linkkejä:

PS. Ilmeisesti VLC:n tämän hetkiseen "kehityskärkeen" vaikuttaa se, että verkkosivujen mukaan sekä se, että nykyinen libdvdcss ovat molemmat VideoLAN:in toimittamia.

Ei kommentteja: